Even de buurt laten schudden... Bij WSB Assen zat de stemming er snel in Voor de Suzuki VIP box opstellen in rijen van drie Blubberrit bedrijfsbezoek Nico Bakker Motorbeurs 2016 Stand op de Motorbeurs Utrecht pff wat is het heet En natuurlijk aan het water tijdens de Duitslandrit met Frans en zo kan het ook vergaan op de beurs Mooi met de clubjassen tijdens de superbike races Elk jaar beginnen we met de Kouwe klauwenrit Onze jaarlijkse vaste trip naar de Dolomieten, Italie. Een drankje, naar elkaars gixxers kijken, over elkaars gixxers praten en snel weer verder!

Historie

In 1985 introduceert Suzuki de GSX-R750.

Al twintig jaar is de GSX-R beroemd, berucht maar vooral geliefd. Suzuki was in 1985 de eerste fabrikant die een echte racereplica op de markt bracht. Suzuki ontwerper Mitsuo Itoh is het geestekind van deze revolutionaire motorfiets. Alles is daadwerkelijk uit de kast getrokken om van dit model een revolutionaire motorfiets te maken. Sindsdien is deze compromisloze sportmotor die geïnspireerd is op de fabrieksracer GS1000R XR41 en winnaar van het Endurance wereldkampioenschap in 1982 de concurrentie voorgebleven. In 2005 bestaat de GSX-R750 20 jaar, daar wordt door Suzuki terecht bij stilgestaan.

1985

De GSX-R750 maakte bij de wereldpers heel wat los toen deze in 1985 op de markt kwam. De machine maakte in feite racetechnologie beschikbaar voor de openbare weg. Je hoefde geen coureur te zijn om deze ongeëvenaard snelle motorfiets te mogen besturen. Alle uit de race afkomstige onderdelen waren terug te vinden op de machine. Een superlicht rijwielgedeelte met aluminium wiegframe van slechts 9 kg, een voorvork met antiduik systeem, dubbele endurance koplampen, een racezithouding, een totaal gewicht onder de 200 kg en een drooggewicht van toen al 176kg! De motor werd meteen beroemd en berucht o.a. door het hypermoderne motorblok dat maar liefst 100 pk ’s leverde bij 10.500tpm. Het blok maakte gebruik van het SACS-koelsysteem (Suzuki Advanced Cooling System), waarbij de cilinderkop en de zuigers door een oliestroom werd gekoeld. Dit resulteerde in een gewichtsbesparing van 10% ten opzichte van een watergekoeld blok.Verder had dit blok twee bovenliggende nokkenassen, vier kleppen per cilinder en een Direct Air Intake System met flatside-carburateurs. Het aluminium wiegframe was met de computer ontworpen (via de eindige elementenmethode), en kon daardoor ook veel lichter worden uitgevoerd dan conventionele frames, namelijk slechts 9kg. In 1985 maakte de GSX-R750 die ten opzichte van zijn concurrenten maar liefst 20 kilo lichter was en messcherp stuurde de evolutie van de moderne 750cc supersportmotor waar.

30 jaar Suzuki GSX-R – Deel I

Dit is de leukste geschiedenisles die je vandaag gaat krijgen: 30 jaar Suzuki GSX-R.Check de video. Deel II komt volgende week.

Geplaatst door Suzuki Motoren op donderdag 8 oktober 2015

1986

De GSX-R750 was en is nog steeds het paradepaardje van Suzuki. De GSX-R750 wordt daarom technisch maar ook qua uiterlijk doorlopend up-to-date gehouden. In sommige jaren waren de aanpassingen minder dan andere jaren. In 1986 kreeg de GSX-R een effectievere stroomlijn, die meer rond het voorwiel was gebouwd en een 25mm langere swingarm. In 1987 werden de veranderingen beperkt tot aangepaste vering en werd maar werd er ook een stuurdemper gemonteerd.

1988 GSX-R750J

GSX-R 1988 Een grote verandering kwam in 1988. De GSX-R werd totaal vernieuwd. De stroomlijn werd wederom verbeterd voor minder luchtweerstand en er kwam een nieuw stijver frame. De wielbasis werd verkort naar 1410 mm en de GSX-R750 kreeg een 43 mm voorvork, waarbij het anti-duiksysteem verdween. De GSX-R750 kreeg vierzuigerremklauwen, zwevend gelagerde remschijven, verbeterde achtervering, nieuwe 17 in plaats van 18 inch driespaakwielen en radiaalbanden.

Ook het motorblok werd flink onder handen genomen waaronder de maten voor boring en slag. Door de kortere slag kon het blok meer toeren draaien (13.000 i.p.v. 11.000tpm), terwijl de grotere boring het gebruik van grotere kleppen mogelijk maakte. De flatslide-carburateurs werden vervangen door constant vacuüm carburateurs die werden voorzien van koude en frisse lucht via het Suzuki Condensed Air Intake Systeem (SCAI). Hiervoor had de GSX-R750J de opvallende luchtinlaten aan de voorzijde van de stroomlijn. Daarnaast kreeg de motor twee uitlaatdempers in plaats van één. De motor leverde maar liefst 108 pk.

World Superbike

In 1989 werd de GSX-R niet drastisch gewijzigd. Er kwamen andere uitlaatdempers ter verbetering van de grondspeling en de achter swingarm werd aangepast. Wel werd er een, vooral voor liefhebbers, belangrijk model op de markt gebracht; de gelimiteerde GSX-R750RR met een langeslag motor. In een beperkte oplage van 500 exemplaren werd de RR op de markt gezet. Overigens was dit ook nodig om mee te dingen in de World Superbikes. Voor veel Suzuki liefhebbers is de RR inmiddels een geliefd object.

1990

De GSX-R750 werd in dit jaar opnieuw trendsetter. De machine werd als eerste voorzien van een up-side-down voorvork. Dat was niet de enige wijziging. De GSX-R750 kreeg ook een ander uiterlijk, werd 2 kilo lichter en kreeg een verstevigd frame en een achterschokdemper met stikstofreservoir. Een opvallende wijziging werd aan het motorblok toegepast. De boring en slagmaten werden teruggevoerd zoals deze in de gelimiteerde RR-race uitvoering werden gebruikt. Verder kreeg dit blok nieuwe zuigers en een nieuwe cilinderkop, die nieuwe verbrandingskamers had en een klepbediening zonder tuimelaars en stelboutjes, maar met klepstelplaatjes. De motor was voorzien van 38mm slingshot carburateurs en een roestvrij stalen 4-in-2-in-1 uitlaatsysteem welke alles bij elkaar 112pk bij 11.000 toeren leverde.

1992 Revolutie GSX-R750W

Suzuki was inmiddels met de GSX-R750 heer en meester in de racerij. Ook verkoopaantallen logen er niet om. Om de concurrentie bij- zoniet voor te blijven, brak in 1992 de revolutie uit.Nadat er in 1991 wijzigingen aan het uiterlijk en aan de klepbediening werden doorgevoerd, werd de lucht-olie-gekoelde SACS- krachtbron in 1992 vervangen door een gecombineerd vloeistof/olie gekoeld blok, dat nog beter bestand was tegen het intensieve gebruik op racecircuits.Vanaf dat moment kreeg de GSX-R de aanduiding “W”, zodat hij voluit GSX-R750W heette. Hoewel het nieuwe blok dezelfde boring-slagverhouding had van 70 x 48,7 mm, kon het blok wel hogere toerentallen draaien. Het rode gebied begon pas bij 13.500 tpm, terwijl het blok maarliefst 118 pk bij 11.500 tpm leverde. Ook het frame van de GSX-R750 werd in 1992 weer flink aangepast. Hierdoor werd de torsiestijfheid maar liefst 24% groter. Ook het kuipzitje werd geïntroduceerd en de bekende asymmetrische swingarm wat de supersportmotor vanaf dit moment typeerde.

1993

Het jaar dat Kevin Schwantz wereldkampioen werd met de Suzuki GP machine RGV500. Het uiterlijk van de GSX-R750W werd in 1993 iets aangepast, en het gewicht van de motor ging iets naar beneden. Op de achtergrond werd er door Suzuki hard gewerkt om een innovatie neer te zetten als nooit eerder vertoond; uitgezonderd 1985….

1994

Terwijl Kevin Schwantz dit jaar besloot een einde te maken aan zijn racesuccessen, werd er achter de schermen met de vergaarde racekennis en know-how uit de racerij hard gewerkt aan een ongeëvenaarde GSX-R. Intussen kreeg het huidige model twee extra motorsteunen voor een stabieler frame, een stijvere achtervork met extra brug en een 43mm up side down voorvork. Voor het betere remwerk werden zeszuiger remklauwen gemonteerd samen met 310mm-remschijven. Het motorblok kreeg voor het eerst een close-ratio versnellingsbak. Door diverse gewichtsbesparingen komt de GSX-R750W in 1995 onder de 200kg en levert inmiddels 120pk.

1996: GSX-R Evolutie

GSX-R SRAD 19961996, De langverwachte nieuwe Suzuki GSX-R750 is een feit. In één oogopslag is te zien dat er in dit model alle energie is gestoken om hét supersportmodel van de eeuw te maken. De specificaties maken dit nogmaals duidelijk. Drooggewicht 179 kilo met 128 Pk bij 11.500 toeren. Hier komt ook voor het eerst de pay off “Born on the racetrack” naar voren. Want deze GSX-R is volledig gebaseerd op de RGV van 500cc GP wereldrecord houder Kevin Schwantz. Er werd naast het nieuwe hoogvermogende 750cc vier-in-lijn motorblok ook veel werk gestoken in de aërodynamica die de motor moest verzekeren van een een hoge topsnelheid, samen met een zo laag mogelijk gewicht. erder stonden de geheel nieuwe geometrie, wielbasis en de vering garant voor een superieur weggedrag.

SRAD

Het 1996 model staat nu nog in de volksmond bekend als SRAD wat beschreven stond op de evenzo bekende bolle achterkant die rechtstreeks afkomstig is uit de racerij. Het Suzuki Ram Air Direct systeem zorgde ervoor, dat er druk werd opgebouwd in de airbox, waaruit vervolgens koude lucht werd doorgestuurd naar de elektronisch gestuurde BDSR 39 mm carburateurs. Het blok werd volledig vernieuwd. Een kortere slag, grotere boring (72 x 46 mm), verplaatste nokkenasaandrijving naar de rechterkant van het blok en de carter bestond uit drie delen wat resulteerde in een smaller en korter blok.

De cilinders werden in dit jaar van een speciale coating voorzien, terwijl het gewicht werd gereduceerd met behulp van magnesium motordeksels. Het frame werd ook compleet vernieuwd, en bestond dit jaar uit een robuust aluminium brugframe. Deze was beduidend lichter dan het voorgaande, want dit scheelde 2300 gram. Het rijwielgedeelte was nooit eerder zo extreem. Een balhoofdhoek van 24° en een naloop van 96mm bij een extreem korte wielbasis van 1400 mm.

1998

Dit jaar stond in het teken van de injectie voor Suzuki. De GSX-R750 werd voorzien van computergestuurde benzine-injectie met 46mm gasklephuizen. Mede hierdoor steeg het vermogen van 128 pk naar 135 pk. De regelcomputer gebruikte signalen van inlaat- luchttemperatuur, buitenluchtdruk en inlaatluchtdruk, gasklepstand en toerental. Verder werd de positie van de nokkenassen in de cilinderkop gewijzigd. Diverse motorcomponenten werden lichter gemaakt en een versterkte schokdemperophanging zorgde voor meer stabiliteit.

2000

GSX-R 2000 Een compleet nieuwe GSX-R750 verscheen in het jaar 2000. Het blok werd 15mm korter, 8 mm smaller en 4mm lager. Maar ook het vermogen nam spectaculair toe tot 141pk bij 12.500 tpm. Een aantal zeer belangrijke details van het motorblok werden vernieuwd. Zo werden de dubbele klepveren vervangen door enkele voor gewichtsbesparing, kreeg de cilinderkop steilere inlaatkanalen waardoor de nokkenassen dichter bij elkaar konden worden geplaatst en waardoor de verbrandingskamers ook compacter werden. Ook wordt het cilinderblok met het bovenste carterdeel gecombineerd tot 1 gietstuk.

Verder paste Suzuki een door haar gepatenteerd systeem toe met 2 gaskleppen per cilinder. De onderste vier gaskleppen werden direct door de gaskabel bediend en de bovenste vier (de secundaire gaskleppen) werden door de boordcomputer aangestuurd. De venturi-diameter van de gasklephuizen werd met 4mm verkleind ten opzichte van het voorgaande model voor een breder koppel verloop. Het frame werd niet stijver, want dit zou de rijeigenschappen niet verder bevorderen. Wel werd het frame compacter en lichter. De zeszuigerremklauwen werden uit het oogpunt van gewicht vervangen door vierzuigerremklauwen. Het totale kuipwerk werd ook veel aërodynamischer en lichter. Door alle gewichtsbesparingen kwam de GSX-R750 van 2000 uit op een drooggewicht van 166 kg.

Suzuki GSX-R geschiedenis deel II

Kan jij ook geen genoeg krijgen van de Suzuki GSX-R? Check deel II van de geschiedenis van ons straatlegale racemonster.

Geplaatst door Suzuki Motoren op dinsdag 13 oktober 2015

2001-2003

Er zich een aantal belangrijke ontwikkelingen voor in de periode die komen zou na 2000. 1000cc Supersportmotoren deden hun intrede. Ook de 600cc supersportmotoren werden steeds sneller en lichter. Suzuki scoort in de deze jaren echter nog steeds ijzersterk met de GSX-R750 maar ook met de nieuwe GSX-R1000. In 2002 werd de GSX-R750 nog uitverkozen tot Masterbike of the year, terwijl de GSX-R1000 volgt op de tweede plaats en in 2003 deze ultieme supersporttest wint.

2004 ‘The legend continues’

2004 is wederom een zeer belangrijk jaar in een reeks succesjaren van de GSX-R750. Dit jaar is de GSX-R750 de enige 750cc supersportmotor die zich manifesteert tussen hevige pk/gewichts gevechten tussen de 600 en 1000cc hypersportmotoren. Suzuki laat overduidelijk weten dat deze hele klasse ooit is begonnen met het superbike concept dat GSX-R750 heet.

In 2004 komt Suzuki met een GSX-R750 voorzien van titanium kleppen, cilinders met SCEM (Suzuki Composite Electrochemical Material) coating. Het blok heeft gesmede zuigers met chroom-molybdeen drijfstangen en een zesversnellingsbak, waarvan de assen heel compact onder en achter de krukas zijn geplaatst dankzij een extra deling in het carter. De compressie wordt verhoogd en de nokkenassen en het frame nog lichter. Zowel de remklauwen alsook de remhendel zijn bij deze GSX-R750 geheel radiaal gemonteerd. De GSX-R750 krijgt een nog sportievere geometrie: de wielbasis is ingekort tot 1.395 mm, de balhoofdhoek blijft gelijk, maar de naloop is met 3mm verkort tot 93 mm. Het gewicht van de nieuwe GSX-R750 is slechts 163 kg, terwijl het Ram-Air vermogen een uiterst spectaculaire 156 pk bedraagt.

Ook dit jaar zou de GSX-R750 terecht worden uitverkozen in de prestieuze Masterbike verkiezing tot Superbike of the year 2004.

2005; 20 Jaar GSX-R historie

In het kader van 20 jaar GSX-R brengt Suzuki in 2005 twee jubileum modellen ter ere van het 20 jarig bestaan en succes van de GSX-R. Niet alleen de GSX-R750, de stamvader van de serie, staat dit jaar in het daglicht. Ten slotte kwam Suzuki in 1987 met de revolutionaire GSX-R1100 en in 1993 met de succesvolle GSX-R600W. De GSX-R1000 is dit jaar geheel vernieuwd en doorbreekt alle grenzen die er ooit bestonden binnen het supersportsegment.

Nog steeds laat de GSX-R1000, sinds zijn introductie in 2001, alle concurrentie achter zich. De GSX-R600 en GSX-R750 worden dit jaar in zeer beperkte oplage als 20 jarig jubileum model geproduceerd. De X-modellen komen in de originele kleuren van de eerste GSX-R uit 1985 en zijn voorzien van talrijke exclusieve originele racing parts;

Unieke kleurstelling en speciale graphics
20th Anniversary badge met uniek nummer op de kroonplaat
Speciale contactsleutel met GSX-R logo
Vortex race remschijven
Originele Suzuki crashpads
Iridium bougies
Donker getint racescherm
Blauw gecoate ketting
Geanodiseerde kettingspanner
Trapezium radiator
Nog steeds, na 20 jaar, blijft de GSX-R dé winnaar in het supersportsegment en blijft voor ieder GSX-R model de slagzin gelden; “Own the Racetrack.”

2006; vernieuwingen

Na een 20 jarig jubileum van de GSX-R zag suzuki zich weer gesteld voor de taak om de modellenlijn te vernieuwen. Uiteindelijk is dit ze uitstekend gelukt met de nieuwe GSX-R600 en GSX-R750. Vooral de plaatsing en het uiterlijk van de uitlaat is een van de zichtbare noviteiten aan deze machines. Maar schijn bedriegd. Ook de motoren en frames zijn opnieuw door de japanners ontworpen. Beide machines zijn weer in staat om het circuit te domineren!

Ook is er in nauwe samenwerking met Yoshimura Japan en Hoegee motortechniek een special van de 1000 gemaakt. De GSX-R1000 Yoshimura, die in een stemmige zwarte kleur de circuit gevoelens op de straat moet overbrengen. Deze gelimiteerde oplage (20 stuks) heeft maar lieft meer dan 205 PK.

Bron: Nimag/Suzuki Nederland

GSX-R 25th Anniversary

In het kader van het 25-jarig GSX-R jubileum komt Suzuki in 2010 met de exclusieve Anniversary uitvoeringen voor ieder GSX-R model. bron: Youtube